Blogg

v862017-03-15
V86- tips inför kvällens fina tävlingar – Gå med i vårt lag!

Vi på Hingstdepån tänkte lägga upp lite spelidéer på bloggen under en obestämd tid. Både Tomas och Sebastian har lång erfarenhet av travsporten och spelet. Följ oss på våra sociala medier för att inte missa något tillfälle:  Facebook och Twitter.

Vi har även startat ett bolag där man kan delta i våra andelssystem som kommer att aktiveras några gånger i månaden. 100kr andelen och rakt system inleder vi med. Klicka på länken om ni vill gå med i laget: ATG- tillsammans.

Kvällens tankar:

Det arrangeras mycket fina tävlingar på Solvalla och Jägersro denna onsdag. Maggans fantastiska unghästserie gör att det spritter i kroppen. Storloppssäsongen är nära nu!

Spikarna

V86-1: 5 D.D.´s Hitman
Mycket spännande årsdebut från Petri Puros intressanta stall. Jag tvivlar inte en sekund att det är välpreparérat.

V86-3: 1 Rajesh Face
Denna klassiga dyrgryp gav ett riktigt fint intryck senast. Såg ut att ha tagit till sig vinterträningen bra och studsade fram med fin spänst i steget. Mamma Nippy Girl var en  hårding som deltog i bl.a. PdA.

V86-8: 11 Baron Gift
Med tanke på de ovannämnda spikarna väljer jag att gå på underskattade Baron Gift. För tillfället är han spelad till 4%. Stallet går i kraftig medvind och det aviseras skoryck. Hästen har utvecklats enormt under hösten och jag fick upp ögonen för honom i finalen av Sikta Mot Stjärnorna på Mantorp. Han har sett "okörd" ut i de senaste tre starterna och jag tror han blåser ner samtliga över upploppet.

Låset

V86-2: 1 Ebony Boko, 5 Tufetto Jet
Ebony Boko tar förmodligen hand om ledningen i detta sprinterlopp. Enligt min analys blir det ingen utdragen körning. Det sägs att hästen går barfota runtom och kan Jörgen "trolla bort" andra femhundringen blir ekipaget svåra att plocka meter på. Man kan ifrågasätta hästens segerinstinkt och OM någon motståndare "trycker sönder" honom från start kommer det att  kosta. Jag känner mig trygg med garderingsbudet Tuffetto Jet som såg jättefin ut senast och har hårdheten att göra grovjobbet.

Resterande får ni själva lösa alternativt köpa in sig i vårt andelssystem.

God tur!


2017-03-02
Prix d´Ameriqueresan 2017

Medresenären Ann- Marie Hultberg har gjort en jättetrevlig kortfilm om denna trevliga weekend som vi fick uppleva i slutet av Januari.

Se filmen här: Prix d´Ameriqueresan 2017

Tack för filmen Anne- Marie!


2017-02-28
Björn Hammarströms blogg

Läs Travnets duktige skribent Björn Hammarströms blogg om avel. Hans resonemang om låg inavelsprocent liknar vår åsikt som du kunde läsa om i ett tidigare blogginlägg.

Läs bloggen här!


2017-01-25
Ny avelshingst till Hingstdepån!

Philippe Allaires 5-åriga stjärna Traders (e. Ready Cash) kommer att finnas tillgänglig för svensk avel 2017. Mer information om hingsten kommer i Februari.

 


2017-01-11
Hamnar Sofia Aronsson i samma sits som jag?

Ingen har väl kunnat undgått den extrema uppmärksamhet som blivit när Sofia Aronsson i direktsändning uttalade sig om Anna Mix chans till den kommande V75-omgången på lördag. ”– Jag tror att ägaren Frank vill att hon ska gå ett snällt lopp. Som man gör i Frankrike, lite preparé, sitta invändigt, sa hon då.”
Dagen efter blev det ett nytt uttalande till Kanal75: ” – Det blir ett snällt lopp i ryggar. Vi bryr oss inte så himla mycket om resultatet den här gången, säger Sofia Aronsson.”
Därefter var kalabaliken igång i media och sociala medier.

1986 fanns inga sociala medier – galet blev det ändå

Jag har hamnat i samma situation för drygt 30 år sedan. Vi var ett antal personer som ägde hästen Kings Road. Den här hästen hade inte alls fungerat i sina fyra senaste starten, tre galopper och i den fjärde var han oplacerad på tiden 21,4.
Kings Road hade vintertränats i tre månader och bara fått ett snabbjobb efter 1.28 inför comebacken i april. Det handlade om ett lärlingslopp, där vår häst startade från dubbla tillägg. Inget önskeläge alltså.

Tränaren Anders Göstasson låg lågt på förhand om chansernakings-road

Kings Roads skulle få ett invändigt lopp i kön. Från samma stall startade också storfavoriten som jag tror hette Bakers Pride och var spelad till 14 på tian. Att vår häst skulle ta in 40 meters tillägg på det ekipaget var en utopi trodde tränaren.
Då fanns inga sociala medier och travmedia var också ganska ointresserade av detta lärlingslopp. Informationen till övriga delägare skedde via en telefonsvarare som man kunde ringa till som delägare.
-Kings Road har bara vintertränats. Endast fått ett snabbjobb efter 1.28. Från det här läget blir det ett invändigt lopp och vi kör inte för seger, sa undertecknat på telefonsvararen.

Sportchefen var rosenrasande

Allt var frid och fröjd tills jag anlände till Örebrotravet för att se loppet. När jag kom till stallbacken kom banans sportchef Göran Abrahamsson fram till mig och var svart i ögonen.
-Vad har du sagt till delägarna på er telefonsvarare. Har du sagt att ni inte kör för seger, frågade sportchefen med besk stämma.
Jag förklarade vad jag sagt och vad jag menade, allt efter informationen som tränaren gett. Samtidigt meddelade jag att inga andra än ägarna hade rätt att lyssna på
telefonsvaren. Så varken tränaren eller den körande lärlingen hade hört meddelandet.
Sportchefen meddelade då att han övervägde om att stryka hästen en timma före det aktuella loppet, men jag skulle få besked så snabbt som möjligt.
-Ni får starta men satan tar er om inte körning blir som ni sagt, var svaret jag efter en kvart fick från sportchef Abrahamsson.

Spets efter 400 meter och ledde sedan runt om med 40 meter

Kings Road fick en kanonstart och redan efter första kurvan övertog han ledningen från sina dubbla tillägg. Hästen lämnade övriga konkurrenter direkt med 40 meter och samma marginal var det vid målgången ned till tvåan storfavoriten Bakers Pride från samma stall. Nästan åtta ggr insatsen blev oddset på Kings Road.
Jag behöver väl inte förklara att om sportchefen Abrahamsson innan loppet var svart i blicken och arg. Han var definitivt inte muntrare efter loppet. Jag tror han var helt övertygad om att det var en spelstöt vi gjorde.
Än idag kan jag med handen på hjärtat garantera att jag inte spelade en enda krona på vår häst. Jag tror inte heller att så många av delägarna gjorde det. Men glada var vi för segern. Om inte minnet sviker mig var det också det sista som Kings Road uträttade på en tävlingsbana. Ytterligare några starter blev det, men jag tror hästen galopperade i samtliga.

Blir Sofia halshuggen

Kim Eriksson som fått förtroendet att styra Anna Mix på lördag, känner ni säkert till som en friskus i vagnen. Jag skulle inte bli det minsta förvånad om Anna Mix sticker till ledningen tidigt och lämnar sina konkurrenter med 40 meter.
O du milde tid, hur halshuggen blir inte då Sofia Aronsson i sociala medier och travpressen.

Tomas Thell


2017-01-02
Lars Dahlgrens blogg om Timoko

Läs Lars Dahlgrens blogg om Timoko i hans blogg på sulkysport.

Hyllning till en tapper hjälte


2016-12-28
Hur får man en framgångsrik uppfödning?

Jag läste en gång att Jean Pierre Dubois tyckte det tog 35 år att bli en bra travhästuppfödare och kunna finna de rätta blodslinjerna. Själv har jag bara varit ”skrivbordsuppfödare” i 25 år.
Totalt har jag fött upp knappt 100 travare och det har varit en och annan som blivit riktigt lyckade tävlingshästar.
Fyra miljonärer och 15 som tjänat över en halv miljon. 25 uppfödningar som sprungit in över 300.000 kr och 51 avkommor som tjänat över 100.000 kr. Ca 90% har kommit till start.
Jag har oftast använt mina egna avelshingstar. De avelsston som vi främst använt var kanske inte de bästa på tävlingsbanan, men de flesta av dom var speediga.

Mitt ideal på inavelsgrad

Jag har i min uppfödning oftast velat ha korsningen mellan franskt/amerikanskt blod. Men jag har varit väldigt noggrann med att försöka få en låg inavelsgrad i avkomman liggandes mellan 5,00 – 8,00.
I mina 51 uppfödningar som tjänat över 100.000 kr ligger inavelsgraden från 1,71 till 11,78.
Endast tre uppfödningar har en inavelsgrad över 10,00. Derby Lady är nr 15 och har 10,12. Syllabub är nr 25 och har 10,23. Den med högst inavelsgrad är nr 37 Peaks Guy som har 11,78. Alltså inga av mina bättre uppfödningar.

Är en låg inavelsgrad rätt väg att gå?

Det finns säkert flera exempel på hästar med 20.00 i inavelsgrad som blivit topphästar. Men jag tycker ända att min egen uppfödningsstatistik ger ett tydligt svar att en av vägarna till en lyckosam uppfödning är att arbeta för en låg inavelsgrad. Där är min uppfattning helt klar.

Tomas Thell